tirsdag 15. november 2011

Sylte/ribbesylte

hei alle sammen! jeg er enda i sjokk etter det som hendte med bloggen min i går! jeg fikk jo faktisk over 7000 sidevisninger kun i går. det var på grunn av at pepperkakeoppskriften min var dagens anbefaling på vg.no/lesernes vg. i tillegg drøsset det inn en haug med kommentarer, så jeg må bare si tusen hjertelig takk til alle dere som tok turen immom og til dere som la igjen en kommentar eller to. vell, nok om det. her kommer det jeg egentlig skulle bringe fram til dere i dette innlegget, nemmelig en oppskrift på det tradisjonelle julepålegget sylte. jeg lager ikke tradisjonell "hodesylte" (ja, den lages av et grisehodet!) jeg brukte bare en helt vanlig juleribbe fra gilde, svinekjøtt er svinekjøtt (gulost er gulost) uansett om du vil eller ikke, her er oppskriften på ribbesylte:


til ett kilo ribbe trenger du:
5 ts gelatinpulver
1 ts nellik
1 ts allehånde
1 1/2 ts ingefær
1 1/2 ts pepper
1 toppa ss salt

1. kok/trekk først ribba i en stor kasserolle med kun vann i ca 2 timer.
2. rens ribbe for eventuelle bein, og fjern svoren, men "skrap" av fettet som sitter på innsiden av svoren, og legg det sammens med kjøttet.
3. nå kommer den grisete jobben. bruk hendene til å "rive" ribbekjøttet i små biter/træler til alt kjøttet er sånn passe strimler. de bitene må ikke være for tykke, for da vil ikke de feste seg.
4. alt av krydder, salt og gelatinpulver sammens med kjøtte og fettet og bland det godt sammen til en ganske så grisete masse.
5. fordel massen utover i brødforma og press den litt ned. sett deretter en tom brødform på toppen som du fyller med 4 kilo.
6. sett så hele pakka kald til neste dag.grunnen til at det må ligge i press er jo på grunn av at det skal til slutt bli et fast stykke som man skal kunne skjære tynne delikate skiver av, så derfor legger man det i press. og i tilegg hjelper gelatinpulveret til med å få det til å henge sammen!

håper det smaker!

vennlig hilsen Olavs kulinariske verden!


6 kommentarer:

 1. Hei.Jeg har prøvesmakt mens du var på skolen ;)
  Den ble veldig god :)
  Hilsen mamma :)

  SvarSlett
 2. Dette er min nye favorittblogg! :) Her fant jeg jammen masse godt jeg må prøve meg på! Bra jobba Olav!

  Hilsen Susanne.

  SvarSlett
 3. hei susanne! hvis jeg skulle ha anbefalt deg noe, ville jeg ha anbefalt deg å lage de brownies muffinsene som jeg har lagt ut oppskrift på! de er megagode! og forressten tusen takk for at du tok turen innom!

  SvarSlett
 4. Prøvde sylte av ribbe i fjor og den ble god. Men tror jeg fikk laget litt store biter for den hang ikke så godt sammen som den burde. Går på i år også.

  SvarSlett
 5. Ang. sylta... Ikke legg på alt presset på en gang, minst i 3 omg. så den presses litt etter litt. Ellers kan det presses ut for mye kraft og den kan bli litt tørr. Kan godt gå en times tid mellom hvert "press" . Du kjenner det når det blir lett legge på litt mer tyngde.

  SvarSlett
 6. Hvor stor er brødformen du bruker på 1 kg ribbe?

  SvarSlett