innen fiskeri- og havbruksnæringen kan man jobbe som sjømatforhandler, en fabrikk der de produserer bare fisk, man kan også jobbe på en restaurant hvis det er en restaurant som har spesialisert seg bare på fisk, det kan for eksempel være på restauranten ute på stokkøya som heter Strandbaren, som har Midt-Norges beste fiskerestaurant. De har utrolig god fiskemat der. Det er tre eksempler på hvor man kan jobbe hvis man utdanner seg innen fiskeri- og havbruksnæringen. For å få jobb innen fiskeri- og havbruksnæringen må man først gå vg1 restaurant og matfag, vg2 matfag, to år som lærling og deretter ta fagbrevet. Det er det som kreves av utdanning for en jobb innen dette yrket. Etter hvert kan man i dette yrket som alle andre yrker utdanne seg til en høyere grad. Innen fiskeri- og havbruksnæringen kan man utdanne seg for eksempel til sjef for bedriften, for det er ikke sånn at med en gang du starter blir man ikke sjef. Men med en videre utdanning kan man bli det. Grunnen til at det ikke er bare å møte opp å bli sjef er fordi at når man er sjef må man kunne en del om regnskap, lover og regler og masse mer som man ikke får lært ved å gå restaurant og matfag vg1 og matfag vg2.
Det er en del krav til yrkesutøveren innen denne bransjen. Man må kunne alt om havets skalldyr og fisk, man bør være i god fysisk form, kunne en del om lover og regelverk er lurt og man må selvfølgelig ha kjempegod hygiene.
Her har dere noen faguttrykk innen denne bransjen: sløying som betyr at man skjærer opp fisken fra hel til fileter, og masse annet godt. Kaldrøyking betyr å røyke fisken i et kaldt rom sånn at den på en måte ikke blir kokt/stekt også har man det som heter å bløgge en fisk som betyr å kutte hovedpulsåren for å tappe fisken for blod.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar