Ordet kjøttbransjen sier egentlig mye for seg selv. Man holder på med kjøtt og ingenting annet. Enten man er pølsemaker, slakter, kjøttskjærer eller butikkslakter jobber man innen kjøttbransjen. Når man er pølsemaker lager man ført pølsene og deretter så røyker de i ett stort røykeri. Som slakter får man sauen, grisen eller oksen hel. Så som slakter må man grovdele dyret før man sender det videre. Når slakteren har grovdelt grisen går den videre til kjøttskjæreren som lager koteletter, svineribbe og masse fine svinesteiker. Så en kjøttskjærer findeler kjøttet i de rette delene. Det er han som bestemmer om han skal lage pinnekjøtt av sidene på lammet eller om han skal bruke det og noe av kotelettkammen til å lage en sånn ”lammekrone”. Etter at kjøttskjæreren har gjort sin jobb, går kanskje noe av maten rett i butikken ferdigpakket, men en butikkslakter må jo også ha noe å ”bite” i. det er butikkslakteren som lager noe spennende og godt ut av det han får tilsendt av kjøttskjæreren. Han kan lage lammerull av bogen og slagsidene han får og av oksesiden kan han ha masse godt fyll inni som for eksempel massekrydder, paprika finhakket og noen bruker faktisk bacon inni for å få en ekstra god smak. Etter man har lagt inn fylle ruller man den som en rullekake og surrer masse hyssing i rundt.
For å bli noe innen kjøttbransjen må man først gå vg1 restaurant og matfag, deretter vg2 matfag, to år som lærling og til slutt ta svennebrevet. Det er det som kreves av utdanning for noe innen kjøttbransjen.
Det er en del krav til en som jobber innen kjøttbransjen også, blant annet så må man være i god fysisk form for å klare å løfte grisen ut ifra lastebilen og inn på benken, man må kunne en del om lover og regler innen denne bransjen og man må selvfølgelig ha god hygiene, ikke minst god håndhygiene på grunn av alle bakteriene i kjøttet. På bildet ovenfor ser dere masse svinekjøtt. På fjøla ligger det svineribbe, koteletter, bacon og en svinesteik.
Det er en del fag utrykk, sånn som: marmorering som betyr at fettet ligger spredt inne i kjøttet som gir saftig smak. Å skålde betyr å fjerne busten på en gris.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar