lørdag 30. juli 2011

Ripsgelê/solbærgelê


hei alle sammen! i dag har jeg utrolig nok vært ute i det finet været vi har i trøndelag i dag og plukket bær. solbær og ripsbær plukket jeg i dag. denne gangen ble det gelê av det.

Ripsgelê: ta all bæra du har plukket over i en kasserolle, kok opp til det safter seg. det tar sånn ca en times tid. deretter siler du først av allt "kjøttet" og deretter saften gjennom en våt duk. husk å mål opp hvor mye ferdig saft du har.

1 kilo sukker per liter saft. kok opp saften og sukkeret og la det småputtre i en halv time. deretter tar du gelêprøven for å være sikker på at den er ferdig. deretter tar du å fyller blandingen på steriliserte glass og ta på ett tett lokk.

så etter hvert har du nydelig ripsgelê som passer til vilt kjøtt, grillmat og som en avrunding i sauser og supper. Husk: nyt sommeren mens den er!


Solbærgelê: kok opp med litt vann i bunn. altså saft solbæra og deretter siler du den i en ny kasserolle. her vet jeg faktisk ikke hvor mye sukker det skal være i, men gjør som meg: jeg tok i litt etter litt sukker mens jeg kokte opp blandingen. jeg tok gelêprøven ofte og tilsatte mer og mer sukker helt til gelêprøven var "positiv" ha også denne blandingen på steriliserte glass med tette lokk. NYT DET!!!

solbærgelê passer godt til ost og kjeks, i dessertsauser, til vilt eller som tilbehør til den hjemmelaget iskremen.


VIKTIG: solbæra må ikke være for moden! da blir ikke geleên stiv!!!

2 kommentarer:

  1. Hei Olav, jeg skal forsøke å forklare deg hvordan du legger inn knappen vår fra Matbloggsentralen.

    Først må du kopiere selve knappen (bildet). Høyreklikk på bildet som ligger i innlegget om knappen. Trykk "kopier" og lagre det i ditt eget billedarkiv eller på skrivebordet ditt. Gå inn på bloggen din på "Utforming" og trykk på "Legg til sideelement/gadget". Finn sideelementet "Legg til bilde" og hent bildet av knappen. Legg til adressen http://matbloggsentralen.blogspot.com/ der hvor det står side som skal linkes til. Deretter drar du sideelementet der hvor du ønsker at det skal være.

    Håper dette var til hjelp, ta gjerne kontakt dersom du ikke forstår det. :)

    SvarSlett