fredag 16. desember 2011

årets julemeny!

hei igjen alle sammen! da er julemiddagen for denne familien her bestemt! ikke så mye forandring fra de andre årene, bortsett fra desserten i år som er noe helt annet en det vi bruker å ha. det er kanskje litt komisk, men jeg er bestandig uenig om hva vi skal ha til middag på julaften. jeg mener vi skal ha svineribbe, men nei da. uansett, her har dere årets julemiddag for folkene på stein gård:

forrett:
kanape med gravet ørret og sennepssaus
hovedrett:
dampet pinnekjøtt, dampet pølse, kålrabistappe, kokt mandelpotet, surkål og sjy fra pinnekjøttet

dessert:
hjemmelaget karamellpudding


grunnen til at jeg syns vi skal ha svineribbe på julaften, er fordi jeg ikke akkurat er avhengig av pinnekjøtt, altså så liker jeg ikke pinnekjøtt så godt. men her er det jo ikke jeg som bestemmer, så jeg må nok bare gi meg. er ikke helt sikker på om vi skal ha forrett. det kommer an på om vi har igjen noe gravet ørret i fryseren som min morfar laget sist han var her (han er en ekspert på å grave laks og ørret.) hvis du vil ha oppskrift på gravet ørret/laks er det bare å spørre! 

hovedretten i år er som den har vært bestandig, så det er rein tradisjon.det som jeg kaller dampa pølse vet jeg man får kjøpt på rema 1000. det er ikke vossakorv eller vanlig julepølse. den er brun/rød/svart i farge og er ganske grov. det er et produkt av nordfjord. den anbefaler jeg dere å prøve ut en gang, for den er bare helt nydelig! og her i gårn blir det ikke pinnekjøtt uten bjørkepinner rett fra skauen, men det er ikke noe problem, for vi bor jo mitt i skauen og produserer haugevis med bjørkeved. pinnekjøttet i år er fra "henriettes" det skal visst være veldig godt. å kålrabistappen lager vi på tradisjonelt vis og det samme med surkålen. hjemmelaget of course!! kjøpt kålrabistappe og surkål er fy fy på julaften! 

desserten er helt ny i år. eller det vil si vi spiser den jo hver jul, men vi har aldri hatt det som dessert på julaften før! her i trøndelag lager vi en spesiell krem aktig saus til puddingen som jeg anbefaler dere å prøve ut! når man velver ut puddingen på et fat blir det jo med en del karamellsaus. sil den karamellsausen og ha den i en oppevaringsbolle/krus. pisk kremfløte til krem. tilsett karamellsausen i kremen og bland det godt! det smaker bare helt utrolig godt til karamellpuddingen! prøv det du også! det er jo så enkelt! 

jeg håper dere alle sammen får en utrolig fin jul og et godt nyttår! så god jul og godt nyttår til dere alle! (oppskriftene på julemiddagen kommer senere ;-)

1 kommentar:

  1. Ser bra ut dette, men jeg foretrekker grandiosa.

    SvarSlett