tirsdag 21. februar 2012

Klassisk landbrød!

dette brødet smaker for det første helt vidunderlig godt, men det er ikke "usunt" på brødskalaen har det 3 av 4 deler fylt. så dette er et sunt og ikke minst godt brød. siden det skal kaldheves ei hel natt, blir det også en veldig fin struktur og ikke minst veldig luftig. men dette er ikke noe "no knead bread" dette må man nok jobbe litt mer med.ingredienser:
1 kg hvetemel
200 g siktet rugmel
200 g sammalt rug, grov
400 gr sammalt hvete, fin
50 g havrekli
0,4 dl mørk sirup
1 ts salt
50 gr margarin eller olje
1 1/5 l vann
1/2 pakke gjær

dag 1:
bland alt det tørre i kjøkkenmaskinen din og bland det godt sammen. varm opp vannet, sirupen og oljen i en kjele til det når 37 grader (fingervarmt) sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet, mens du heller i væsken i sakte. bland alt sammen godt. hvis deigen er for løs, ha i litt mer hvetemel. men den skal være ganske så løs. hell deretter deigen i et stort traug eller i en bakebolle. men bollen må være ganske så stor, sånn at deigen får plass til å heve seg. dekk bollen med plastfolie og et klede, og sett den kjølig til neste dag. hvis du lager den tidlig på formidagen, må du "slå" den ned på kvelden før du går å legger deg, sånn at den ikke hever over bollen. hvis du slår den ned og hever den på nytt igjen, blir den mye luftigere også.

dag 2:
hvelv deigen ut på et godt melet underlag, og kna den godt sammen sånn at du får ut all "luften" del deigen i to emner og form emnene til fine brød. legg de på et bakepapirkledt stekebrett og hev de under et klede i 30-40 minutter. "strø" brødene med mel og snitt de på lang eller på tvers med en skarp kniv. det skaper et fint mønster. stek de på 225 grader i ca 30-40 minutter.

håper det smakte med hjemmebakt landbrød!

vennlig hilsen Olavs kulinariske verden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar