torsdag 22. mars 2012

Oldemors sveler!

dette må være de beste svelene jeg noen ganger har laget og smakt! dette er en kjempe gammel oppskrift fra oldemoren min fra nordfjordeid! her har du oppskriften enten du vil eller ikke:

ingredienser:
3 egg
1 kopp sukker/2 dl sukker
3 ts natron
3 kopper hvetemel/6 dl hvetemel
3-4 kopper kefir/6-8 dl kefir
1. kakk ett og ett egg ned i bollen til kjøkkenmaskinen.
2. ha i farinen og pisk eggedosisen så luftig som det går an å få den!
3. mål opp mel og natron og bland det godt sammen i en beholder.
4. vend forsiktig inn vekselvis melblandingen og kefir i eggedosisen. bruk lav hastighet på maskinen din.
5. husk at røren skal være veldig tykk! hvis den er for tynn tilsetter du bare litt mer mel. stek svelene på en steketakke eller i en vanlig stekepanne uten smør eller olje! det trenger du nemmelig ikke!


server svelene med rømme og syltetøy, gul eller brun ost eller server den sånn som min oldemor gjorde det: pisk smør og sukker til "krem" og smør svelene med det! det er faktisk kjempegodt!

svelene passer utmerket til å fryses! da har du noe å kose deg med i helgene og kanskje til påske hvis de ikke blir spist opp før da! 

håper det smaker!

vennlig hilsen Olavs kulinariske verden!

14 kommentarer:

 1. Dette høres kjempegodt ut og må prøves:-) Hilsen May

  SvarSlett
 2. hei May! de er kjempegode! jeg syns de smaker best med smør og en god skive med brunost! håper du syns jeg hadde forklart oppskriften tydelig nok!

  setter STOR pris på kommentaren! det viser at jeg blir sett!

  så tusen takk!!!

  SvarSlett
 3. Hei
  Husk at til svelene brukte oldemor Hanna å servere rømme og nyrørt jordbærsyltetøy eller smør og sukker - rørt kvitt. VELDIG godt.Mange gode minner :)

  SvarSlett
 4. Nordfjordeid er vel midt i "fergeland", og de mest kjente svelene fra nordvestlandet er de på fergene til MRF. Servert med smørkrem, som du beskriver. Fantastisk, jeg gleder meg til å prøve denne oppskriften! Kjempefin blogg du har Olav, jeg er stadig innom!

  Mvh Cathrine, fra Cathrines matblogg.

  SvarSlett
 5. saa kult !!!

  Har masse slekt derfra selv (i naerheten, blakset, hennebygda) og farmoren min hadde ogsaa den mest fantsastiske sveleoppskriften man kan tenke seg..

  blir en del sveler paa den gaarden for aa si det saann :)

  SvarSlett
 6. Det skal ikke være smør i oppskriften?Ser at det er det i andre oppskrifter +natron.Takknemlig fer svar.Flott blogg forresten.

  SvarSlett
 7. Mente selvfølgelig hjortetakksalt.

  SvarSlett
 8. Sveler er favoritt her i huset oxo. Kan svelerøre frysest? Tenkte å lage dobbel porsjon av min oppskrift i dag, det blir sa 40 sveler (2liter kefir). Var da jeg begynte å tenke på om det gikk an å ha røre i en sodd-bøtte og sette i fryseren...ellers er det gammeldags sosakjøtt på menyen i dag :)

  SvarSlett
 9. hei! det går helt fint an å fryse svelerøre. men jeg det ferdige resultatet vil nok ikke bli like bra som nylaget røre. tror røren mister en del av luften fra eggedosisen under frysing.

  jeg vil heller anbefale deg å fryse ferdigstekte sveler. frys de 10 og 10 i brødposer så har du kaffebrød som tiner på et blunk!

  sosekjøtt er kjempegodt! lagde det av elg en gang for en stund siden og det smakte vidunderlig. her ble det helstekt ytrefilet av okse i dag med soppsaus/stuing og ovnsstekte poteter!
  ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 10. Disse var knall gode og oppskrift lagrer til neste gang. Aldri laget sveler selv før, men arvet steketakke så måtte prøves. Minstemann kalte de nydelig:)

  SvarSlett
 11. Så bra at svelene falt i smak hos både store og små!

  SvarSlett
 12. Disse var kjempegode!! :-) :-) Liker bloggen din kjempegodt:-)

  SvarSlett
 13. De ble knall bra :) juhuu

  SvarSlett
 14. Kjempe gode!! :) Må lage flere i dag hihi :)

  SvarSlett