fredag 11. mai 2012

Trønderrose!

hei igjen alle sammen! det begynner å bli en stund siden jeg har blogget nå! så nå fant jeg ut at det var på tide å begynne å blogge litt igjen etter å ha vært gjest i hele to konfirmasjoner to helger på rad! har tatt en del bilder der ifra og fått en del oppskrifter der ifra, så noe av det som ble servert på min søsters konfirmasjon kommer jeg til å legge ut her! den oppskriften jeg kommer med nå ble ikke servert der, det er bare noe jeg bakte i ettermiddag for å fore besteforeldrene mine med noe til kaffen! de gikk og maste/letet etter noe søtt til kaffen, men de fant ikke noe, så da var det bare for meg å finne fram rød tørrgjær, litt sukker, hvetemel, o.s.v. så til slutt ble det en vakker og velsmakende trønderrose! nedenfor finner dere oppskriften:

ingredienser:
2 1/2 dl lettmelk
1 pk rød tørrgjær (eller fersk)
1 egg
85 g farin
2 ts revet sitronskall
120 gram smør (IKKE MARGARIN)
550 g hvetemel

fyll:
60 g smør!
3 ts malt kanel
50 gr sukker

1 dl hakkede mandler
1 1/2 dl rosiner

1. smelt smøret, ha i melken og varm det til 37 grader. visp inn egget og til slutt visp inn gjær!
2. ha hvetemel, farin og sitronskall i en passe stor bolle og bland det godt! tilsett det våte i det tørre og bland det for hånd til det er blitt en litt klissete deig! denne deigen skal ikke knas for lenge! sett deigen til heving og hev den til den har blitt dobbelt så stor!
3. trill en pølse av deigen som er sånn ca. 1 meter lang. kjevle den deretter utover til en er blitt ca. 25 cm brei! rør sammen alle ingrediensene til fyllet bortsett fra rosinene og mandlene! smør fyllet utover leiven, strø over rosiner og mandler, rull leiven sammen til en stor og tykk pølse! del den på langs, legg begge remsene med snittflaten opp, og tvinn begge remsene sammen! legg de tvinnede remsene på ei bakepapir kledd stekeplate og lag en krans av remsene. altså la begge endene møtes sånn at det blir en runding av det!

etterhev trønderrosen i en halv time, deretter pensler du rosen med egg og steker den nederst i ovnen på 180 grader i 30-35 min (varmluft)

la rosen avkjøles helt før du skjærer i den! 
når den er helt avkjølt er det bare å kose deg med din nå hjemmelagde trønderrose! og husk du må ikke være en ekte trønder for å kunne lage denne!! 

håper det smaker!

vennlig hilsen Olavs kulinariske verden!


2 kommentarer: