fredag 25. mai 2012

Verdens beste og sunneste kveldsmat!

dette er kanskje ikke verdens beste kveldsmat når det gjelder smak og lignende, men når det gjelder din helse derimot er det verdens beste kveldsmat! jeg snakker selvfølgelig om havregryngrøt! havre er noe vi burde spise mere av, fordi det inneholder masse sunne næringsstoffer! det ineholder masse fibr, litt protein og lite sukker! i tillegg inneholder grynene jern, sink og magnesium + flere vitaminer og mineraler som er sunt for kolesterolet, blodtrykket og ikke minst blodsukkeret! det er faktisk ingenting som kan måle seg med disse grynene når det gjelder metthetsfølelse! de metter veldig fort, i motsetning til rent hvetemel og sukker, som du finner i brød, knekkebrød og lignende som du kanskje spiser mest av til frokost eller til kvelds! magen bruker lang tid på å fordøye havregryn, så derfor gir det nesten ikke noe blodsukkerstigning heller.

når jeg lager havregryngrøt lager jeg det aldri kun av havregryn, vann og salt! noen ganger tilsetter jeg, linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, litt honning, melk eller mysliblanding! det gjør sånn at man ikke blir så fort lei av det. da blir det litt variasjon også! her har du oppskriften:

til 4 pers:
4 dl havregryn (lettkokte)
1 l vann (eller 50/50 vann og melk)
2 ts salt
1 ts honning
4 ss linfrø (eller noen andre frø/mysliblanding)

1. kok opp grynene og vannet, og la det koke i ca. 10 min.
2. rør inn linfrø eller noe annet frø og smak til med salt og honning.
3. server grøten med sukker, kanel, smør, rosiner og kanskje litt grovhakkede epler og valnøtter!

jeg kan garantere deg at du blir mett av dette og at dette er den sunneste kveldsmaten du klarer å lage uten at det koster flesk!

håper det smaker
hilsen Olavs kulinariske verden!

6 kommentarer:

 1. Jeg skal arrestere deg bittelitt angående havren... :)
  Bygg inneholder omtrent dobbelt så mye fiber som andre kornsorter, det inneholder også såkalte betaglukaner som bl.a er gunstige for immunforsvaret og for kolesterolet. Mot høyt kolesterol er faktisk bygg mer effektivt.
  Jeg har skrevet et innlegg om byggen hvis du vil lære mer: http://smakebiten.com/2010/11/11/bygg-det-nye-helsekornet/

  Men all honnør til havregrøten! Jeg har det til tider selv til frokost. :)

  SvarSlett
 2. ok. da har jeg lært noe nytt i dag også!

  SvarSlett
 3. http://www.kk.no/870017/derfor-er-havregryn-fantastisk-som-frokost

  jeg har bare kopiert litt fra denne siden jeg. men nå har jeg sett på innlegget ditt og bygg inneholder jo mye mer fiber enn havre!

  SvarSlett
 4. Man blir aldri utlært vet du... :)

  SvarSlett