tirsdag 19. juni 2012

Rabarbrasesongen er snart over!

men hvis du har rabarbra liggende eller stående enda, så er du ikke for sent ute enda! det sies jo at rabarbraen må tas før sankthans, og sankthans er ikke før på lørdag den 23 juni! rabarbra har mange forskjellige bruksområder! du kan lage herlig og iskald rabarbra suppe som passer godt i denne sommervarmen, du kan lage sirup, saft, syltetøy, finkutte den og ha den i skuffekaken eller du kan bruke den i salater. men du må for all del ikke spise deg i hjel av rabarbra, for den kan være ganske så har for magen. men da er det snakk om mengder, så det er bare å frotse nå som du har sjansen! her har du noen oppskrifter:

Rabarbrakake:ingredienser:
6 egg
700-800 g farin
600 g hvetemel
2 ss bakepulver med litt topp
1 ss vaniljesukker
1 klype salt
4,5 dl helmelk
450 g margarin/smør
200-400 g rensket og finkuttet rabarbra

1. pisk egg og sukker til luftig eggedosis! pisk den i minst 15 minutter!
2. bland alt det tørre sammen, mål opp melken og smelt smøret og deretter setter du smøret til avkjøling.
3. sikt inn melblandingen vekselvis inn i eggedosisen med væsken og bland det godt sammen, men ikke rør for lenge, for da forsvinner all luften fra eggedosisen. til slutt vender du inn rabarbrabitene i røren
4. stek kaken nederst i ovnen på 180 grader i ca. 35 min!

smørkremen:
175 g smør
500 g melis
2-3 ss rabarbrasaft
1 ts vaniljesukker

1. rør smøret til det er hvitt og luftig. rør deretter inn resten av ingrediensene og bland det godt til du har en smakfull og porøs smørkrem.
2. bre kremen utover en lunken kake, skjær kaken i passende stykker og fort deg å frys den før den blir spist opp! denne kaken egner seg utmerket til frysing!

når du skal servere kaken kan du for eksempel pynte den med friske jordbær!


Rabarbrasyltetøy med hint av vanilje og jordbær
2 kg rabarbra
1,3-1,5 kg sukker (kommer an på om du liker det søtt eller litt syrlig)
1 vaniljestang
1 kurv jordbær
saften av 1/2 sitron

1. kutt rabarbraen i terninger på 1x1 cm. ha rabarbraen i en bolle og hell over sukkeret og bland det godt! sett lokk på dette og la det stå å god gjøre seg i minst 18 timer.
2. kutt jordbær i små terninger og ha det i en kasserolle sammen med rabarbraen og sukkeret son har smeltet til væske. til slutt ha i sitronsaften.
3. splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene og ha både frøene og stangen sammen med resten. kok opp og la blandingen koke til den har fått en rød/brun farge og fyll det glovarme syltetøyet på steriliserte glass og skru på lokket. sett glassene opp ned til de er blitt kalde for å få vakum i glassene.

syltetøyet er kjempegodt på brød, vafler, pannekakene, som tilbehør til isen, som kakefyll i for eksempel bløtkaken eller som kompott med fløte til!

håper dette var til hjelp hvis du ikke vet hva du skal lage av denne grønnsaken som nesten alle sammen tror er en frukt, men de tar nok feil, for rabarbra er rabarbra og rabarbra er en grønnsak som krever kilovis av sukker for at man i det hele tatt skal klare å spise det! ingenting er så godt som lukten av rabarbra en varm sommerdag. ihvertfall ikke iskald rabarbrasaft eller iskald rabarbrasuppe!

håper det smaker

vennlig hilsen Olav!

2 kommentarer:

 1. Eller så fungerer rabarbraen ypperlig i juli på Røros. Hvis man skulle brukt den før Sankthans der så hadde det blitt stusslige greier. :-)

  Rabarbra og jordbærsyltetøy er mitt favorittsyltetøy.

  Ønsker deg en riktig fin sommer!

  SvarSlett
 2. Ja jeg også vet om en plass hvor rabarbraen kun har vokst 10 cm, og det er i vardø. Så det går sikkert fint an å bruke den etter sankthans også. Jeg

  Jeg syns det er kjempegodt med litt jordbær i. Det demper den skarpe smaken!

  Håper du også får en fin sommer!

  SvarSlett