lørdag 21. juli 2012

Den store lefsebakedagen!

hei! forrige uke bestemte jeg meg for å prøve meg på noe nytt! jeg hadde hatt lyst til å prøve dette i flere år, men vi hadde aldri "tid" til å gjøre det. men i forrige uke fikk jeg plutselig nok! nå skal jeg bake lefse sa jeg høyt! og da var det ingen vei tilbake, for da var alle ingrediensene kjøpt inn og deigen ble laget!

 steketakken har vi jo hatt i mange år, og vi har kun brukt den et par ganger til å steke svele på og en gang til flatbrødbaking! så vi "blåste" vekk alt av "skrot" fra spisestuebordet og gjorde det om til Lierne bakeri nummer 2! en stasjon hvor kjevlinga foregikk, neste stasjon var stekestasjonen og til slutt "hvilestasjonen" og vi trodde dette skulle være så sinnsykt vanskelig! og de to første leivene (egentlig de 10 første) var helt for jævlige! vi fikk de ikke tynn nok, deigen klistret seg til kjevla, leiven så ut som om vi hadde kastet en atombombe på den og det smakte bare mel av de!

 MEN øvelse gjør jo mester! så de neste leivene var så enkle at vi satte faktisk enda en porsjon med deig neste dag! og jeg kan fortelle deg at disse smakte bedre enn Lierne bakeri og vestlandlefsa som du får kjøpt ferdig i butikken! så nå driver jeg faktisk å selger lefse! har ihvertfall solgt 4 store porsjoner! jeg tar 30 kroner per leiv og som regel kjøper hver person 10 leiver, så der tjente jeg 300 kroner. og det kommer jo godt med nå som jeg blir student igjen!

men den oppskriften dere finner nedenfor er ikke originalen som jeg baker og selger, for den har familien min holdt hemmelig i flere generasjoner, så den får dere ikke, men den nedenfor er så og si lik den jeg baker og smaker helt vidunderlig! så hvis du har noen dager som er ledige framover er det bare å finne fram steketakka og kjevla og begynne å bake!


ingredienser:
ca. 1,5 kg hvetemel
0,5 l seterrømme
0,5 l kulturmelk
3 dl sukker
2 egg
2 ts natron

jeg anbefaler deg at du gjør klart alt til bakingen kvelden før. det gjør at du kommer fortere i gang, sånn at du slipper å stå å bake til langt på natt!

1. bland rømme, eggene, melken og natronet godt sammen. tilsett sukker og rør det godt inn. deretter rør/kna inn hvetemel. ha i hvetemel til du får en fin deig, hvis deigen er fin når du kun har hatt i 1 kg hvetemel, må du for guds skyld ikke ha i resten. da vil lefsene dine bli harde som flatbrød, og nå er det lefse vi skal lage, ikke flatbrød. oppskrift på flatbrød kommer når det nærmer seg jul!

2. sett deigen din kaldt i ca. to timer. det gjør at deigen blir lettere å arbeide med!

3. gjør klart alt av utstyr før du starter å bake! det er viktig! let fram bakstefløyen din, kjevla, mel, seilduk/voksduk, steketakke, stekespade, stort bløtt håndkle, sprayflaske med lunket vann, mel kost, og sist men ikke minst deigen. hvis du glemmer deigen blir det ingen lefse!

 del først opp deigen i emner på ca. 130 g
og når du har gjort det er det bare å sette i gang! start med å lage en bolle av emnet, klem bollen ned mot duken og kna bollen til den er rund og flat. så er det kjevlingen! husk at når du kjevler må du alltid starte fra senteret på leiven! start aldri fra kanten, da får du en ujevn leiv, og det vil vi jo ikke ha!

 leiven skal være så rund som over hode mulig. og ikke minst tynn! du skal klare å se gjennom leiven når du har kjevlet den ut nok! før du legger leiven over på den varme steketakken, drar du over ett par ganger med en rutet kjevle. med en gang leiven er kommet på takken børster du av alt melet som ligger på leiven! det gjør man for at det ikke skal smake kun brent mel av lefsa!

 stek leiven til den er lysebrun og du tror den er gjennomstekt! denne lefsa skal ikke stekes på begge sider, så når den er gyllen brun, skal du ikke snu den, men du skal legge den i det bløte håndkleet. før du bretter håndkleet over leiven, sprayer du leiven med vann. det gjør at lefsa ikke blir hard som flatbrød.

nå gjenstår det bare å smøre leivene så de blir til lefse!

dette trenger du:
1 kg meierismør (ikke margarin)
600 g farin (elt 200 g)
3 ts kanel
1 kopp kokende vann

Rør smør og 400 g sukker til en hvit krem. tilsett kanel og bland det godt inn! sett maskinen på høy hastighet mens du rører inn det kokende vannet!

 til slutt tar du en skje eller en slikkepott og rører inn de 200 grammene med sukker for hånd. det er for å få den "knase effekten" når man skal spise lefsene. for man skal kjenne sukkerkornene når man biter i lefsa! og det med å tilsette 1 kopp kokende vann i smøret vet jeg rett og slett ikke! det sto bare i oppskriften! men jeg vil tro det er for å få en enda mer kremete blanding og for å drøye alt smøret!

 jeg vet det er mye smør som skal til, men jeg kan love deg at lefsene smaker 10 ganger bedre enn med soft margarin, for det har jeg nemlig prøvd! og margarinen fester seg i ganen når man spiser og det er ikke noe godt. så meierismør eller kvitseidsmør er tingen!

 legg leiven på bordet
ta en slikkepott og smør leiven med smørkremen. ikke for mye og ikke for lite!
 brett inn de to lengste sidene
 og deretter brett leiven dobbel
skjær opp leiven med en brødkniv i passende serveringsstykker!

håper det smaker med hjemmelagde lefser! tenk deg bare det å servere hjemmelagde lefser til kaffen! det er noe å være stolt av! håper du lyktes med baksten!

vennlig hilsen Olav!

6 kommentarer:

 1. Inspirerende innlegg!
  130 g pr emne, er det da til 60 cm's takke eller til 45 cm's takke?
  Dette er forresten det vi kaller krotekake her hvor jeg bor. :) Lefser her blir laget med potet.

  SvarSlett
 2. Olavs kulinariske verden23. juli 2012 kl. 16:07

  Det er til 46 cm takke. Passer perfekt til takken. Leiven blir like stor som takka. Har hørt om krotekake, men jeg har aldri laget det før! Takk før at du likte innlegget mitt!

  SvarSlett
 3. Nam nam, dette høres godt ut!! Skal prøve denne oppskriften. :)

  SvarSlett
 4. Utrolig fin blogg Olav!

  SvarSlett
 5. Da har vi akkurat spist altfor mange av "Oldemors Sveler". Takk for oppskriften, det smakte!
  Ser ut til at du har mange fristende oppskrifter så jeg kommer nok snart tilbake.

  SvarSlett
 6. Hei. Nydelig oppskrift, prøvde den ut med suksess :-)
  Hilsen Heidi.e

  SvarSlett