onsdag 29. august 2012

Bagels!

hei igjen alle sammen! lenge siden sist! har nå begynnt på kokk og servitør linjen på olav duun videregående skole, så derfor har det blitt lite blogging i det siste! men lite matlaging har det ikke blitt! jeg går da tross alt på kokkelinja! lagde pinnebrød i forgje uke til bli kjent turen, i går lagde vi tomatsuppe, kremet sjampinjongsuppe og nemmelig bagels! men jeg fikk i oppgave å rydde opp på fryserommet vårt! og det var ikke noe særlig for meg, synet mitt eller luktesansen min. men nå er det så ryddig og rent der som det aldri har vært før, og det er jo bra!

så når jeg kom hjem, tok jeg fram oppskriften jeg fikk fra skolen og tok fram min kjære kenwood major 900w titanium og en kasserolle med vann! og tror du ikke jeg klarte å lage noen perfekte bagels! ikke for å skryte.

dette fantastiske brødet kommer opprinnelig i fra Krakow i Polen. det ble oppfunnet på 1600 tallet, og det var jødiske emigranter som tok med seg denne bagelsen når de flyktet ned til Nord-Amerika og Storbritannia og der spises det så og si daglig der nede. de spiser det på en måte i stedet for brød og rundstykker. men en bagel er jo en stor smultring som smaker som et helt ordinært rundstykke. men det som gjør de så gode er at de kokes i noen sekunder før de stekes i ovnen! de blir kompakte, men veldig luftige sammtidig! i "utlandet" spises de som oftest med kremost og annet pålegg, men mest kremost.

det finnes to hovedtyper bagels. New York-style og Montrèal-style den første inneholder salt og malt og blir kokt i rent vann. men i Montrèal stilen finns det ikke salt og den kokes i vann søtet med honning eller sirup! for å være ærlig så inneholder disse jeg laget hverken malt eller honning i vannet! det er fordi det er veldig sjeldent at man har malt i hus og fordi jeg ikke vil ha søte bagels når jeg skal bruke de som matpakkebagels! du kan godt bytte ut noe av hvetemelet med fullkorns melet fra møllerens eller litt sammalt hvete fin! nå er du sikker drit lei av å lese alt dette skrapet, så her har dere oppskriften:

ingredienser:
3 dl melk
3 dl vann
2 eggehviter lett pisket
60 gr smeltet smør
2 ts salt
1 ts sukker
1 pakke tørr gjær
900-1000 gr hvetemel (eller en blanding)
 
1. varm væsken til 37 grader. (hvis du har god tid bruker du kald væske og lar det heve over natten med kun en ts gjær!) tilsett gjæren og hell blandingen i kjøkkenmaskinen og la dette stå i 10 min! sikt i mel, salt og sukker og ha i de lett piskede eggehvitene og det smeltede smøret! bland dette til en glatt og smidig deig! se om det er nok mel, hvis ikke tilsett mer (deigen må være ganske så kompakt! hvis deigen blir for løs vil den forsvinne når du skal koke bagelsen!) elt deigen i 10 minutter og dekk bollen med et klede, hvil deretter i minst 30 minutter! gjerne en time.
 
2. slå ned deigen og hvis du vil ha megastore bagels deler du deigen i 12 emner, og hvis du vil ha vanlige bagels sånn som jeg også egentlig ville ha deler du deigen i 15 emner! rull hvert emne til en bolle, klem den litt flat, stikk hull i midten og form den til en megastor smultring! nå legger du de ferdige emnene på et melet bakepapir og lar de heve i 30 min!
 
3. kok opp en stor kjele med vann! bruk en fiskespade til å slippe bagelsene nedi og til å snu de med. prøv med kun en først. legg den i, vent 10-15 sekunder, snu den, vent 10 sekunder og legg den tilbake på bakepapiret som du nå har lagt på et stekebrett. gjenta dette til du er tom for emner.
 
la de tørke litt og pensle de med eggwash (sammenvispet egg med vann) og strø for eksempel med valmuefrø, sesamfrø eller la de være naturell! stek de på 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. du må se det ann! la de blir helt avkjølt på en rist før du setter deg ned for å kose deg med en nybakt bagels med kremost og en kopp med nytrukket kaffe eller te!
 
 
håper det smakte! (hvis du orket å bake da)
 
vennlig hilsen Olav!
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Disse så kjempefine og veldig gode ut! Tror jeg må prøve meg på denne oppskriften! :o)

    SvarSlett
  2. Dette så godt ut. Skal prøve ut oppskriften i morgen. :-) mmm..

    SvarSlett