lørdag 6. oktober 2012

Hjemmelaget gomme!

Hallo! Håper du har en fin dag i dag! I dag tenkte jeg at jeg skulle lære deg å lage gomme fra bunnen av. På trøndersk sier vi det sånn: I dag ska eig lær dæ å lagga heimlaga gommi fra bottn av!

Gomme er enkelt å lage, men det tar veldig laaaang tid! men det er jo ingen sak, når det er så godt! si det inne deg selv: dette klarer jeg!!! og for guds skyld ikke si til deg selv: å herregud, dette kommer jeg aldri til å klare, det kommer til å bli en fiasko! hvis du tenker det blir det garantert fiasko! gomme passer jo som de fleste vet, veldig godt til lefse, men det er også veldig godt på vafler, og før i tiden brukte de det på brødskiva som et helt vanlig pålegg. det er også godt, men litt uvant!

Gomme er en ostemasse av brestet melk. man koker opp helmelk og "sprekker" den med enten kulturmelk/kefir eller med osteløpe som du får kjøpt i de fleste apotek her i landet. denne gangen brukte jeg kulturmelk, fordi det var det jeg hadde for hånden.

man får jo også kjøpt "hjemmelaget gomme" i butikken også, men jeg kan garantere deg at den du lager selv smaker 10 ganger bedre! i gomme er det noen som liker/ikke liker rosiner, kanel eller kardemomme i gommen. jeg liker ikke rosiner i, men du må gjerne tilsette det hvis du vil! vell, nå er du sikkert dritt lei av å lese om det jeg har å si om gomme. forresten visste du at gomme blir som oftest servert til julen? vell, nå er det nok!! her har dere oppskriften:


Det går faktisk an å gjøre gommen "moderne" også! ta en klatt med gomme og form
det mellom to ss, anrett på et fint fat og dryss over litt kanel!
ingredienser:
2 l hel melk, ikke halv
3 dl kefir
1/2 dl sukker
1 ts kanel
1 ts kardemomme
 
1.
gi hel melken ett raskt oppkok og ta kasserollen av platen.
 
2.
ha kefiren i melken, rør om og sett tilbake til kok. rør kraftig helt til massen skiller seg! hvis den ikke skiller seg, prøv med en slump til med kefir. når massen har skilt seg tilsetter du sukkeret og koker dette under lokk i minst 2,5 time til du har en masse som er lysebrun og fortsatt litt for tynn!
 
3. sil massen ut i fra mysen gjennom en sil. klem ut så mye du bare klarer, og ha massen over i en ny og ren kasserolle.
4.
kok dette opp med krydderet, og eventuellt en skvett med fløte for å runde av smaken. la dette "frese" i ca. 10 min. avkjøl gommen helt før du har det over i plastbeger med lokk og setter det kjølig!
 

og vips så har du din egen komponerte gomme!

 
håper det smaker!
 
vennlig hilsen Olav!
 

5 kommentarer:

  1. Har prøvd denne oppskriften, men den ble altfor tørr

    SvarSlett
  2. Smakte utrolig godt

    SvarSlett
  3. Terje:10april 2014.
    Har også prøvd denne oppskriften,den ble litt for tørr.

    SvarSlett
  4. Æ har di samme indigriensan så dæ,men æ sila ikje den. Æ lar det koke inn tel gommen bi brun å tjukk=)
    E nydelig godt med gomme. Vi her i nord bruka den på brødskjiva=)
    Ha ei go hælg.

    SvarSlett
  5. Supert! Var på jakt etter ei gommeoppskrift. Hva kan man gjøre for at gommen ikke skal bli for tørr?

    SvarSlett