endelig sier jeg bare! jeg har bestandig slitt med å få til gode og luftige boller! men her om dagen kom jeg over en ny oppskrift på hveteboller som er oppfunnet av selveste schakenda. eneste forskjellen er at man ikke smelter smøret før man tilsetter det. man skal elte det inn i deigen i små terninger helt til det er godt blandet inn. for å få det godt blandet inn må man elte i hvertfall ett kvarter! det dere sikkert venter på er oppskriften! vell, her er den:
900-1000 gr hvetemel
5 dl helmelk (ca 30 grader)
50 gr fersk gjær
120 gr sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 egg
150 gr mykt smør i terninger
1. start med å ha alt det tørre i kjøkkenmaskinen og bland det godt.
2. ha melken over i en kasserolle og varm det opp til ca 30 grader.
3. smuldre gjæren opp i melken og bland det godt. deretter rør inn egget i melken.
4. hell væsken i kjøkkenmaskinen mens den går på fullt.
5. når du har fått blandet alt, tilsetter du smøret litt etter litt. rør sånn ca i ett kvarter eller til smøret er godt blandet inn. nå skal du ha en fin deig som ikke henger fast i bollen.
6. sett bollen på et lunt sted med et klede over og hev deigen i ca 40 min.
7. nå skal du ha en fin og smidig deig som lett lar seg forme. da er det bare opp til deg selv og fantasien din. du kan lage kanelboller, skoleboller, hveteboller med rosiner eller sjokolade, sjokoladeknuter eller med eplebiter og valnøtter. du må huske at det er din deig og da er det du som bestemmer.
8. stek bollene midt i ovnen på mellom 180-200 grader i ca 15 min. det kommer helt an på hvilken ovn du har. jeg anbefaler deg å stille klokken bare på 10 min og sjekke baksten ofte. jeg stekte de på 200 grader i 15 min. da ble de perfekte! men husk å pensle de med sammenrørt egg blandet med en klype salt og en ts vann.
9. server de varme eller frys de ned. for å få best resultat ut av de fryste bollene, tiner du de først og deretter sett ovnen på 180 grader på varmluft og ha bollene inni og la de være der i noen få minutter. da blir de som nystekte og ferske boller igjen!
håper det smaker!!!
Olavs kulinariske verden
Hei Olav! Så veldig gode ut de bollene, men er det ikke mulig å lage dem med sjokoladebiter inni?
SvarSlettjo, det er kjempegodt! jeg laget faktisk halvparten av deigen med sjokolade og resten med rosiner. litt greit med litt variasjon.
SvarSlettFunker dårlig for oss som baker med spelt... Glutenet i spelt tåler ikke elting på det viset.
SvarSlettja, nei det funker sikkert ikke så bra nei. tak for tipset/rådet. det visste jeg faktisk ikke!
SvarSlettSteker du dem på varmluft også?
SvarSlettUndervarmen på ovnen min funker ikke, så jeg må prøve meg fram på vrmluft.
Har ingen erfaring med det.
Takknemlig for svar. mvh Solrun