mandag 14. november 2011

Verdens beste pepperkaker!

hei alle sammen! nå er det jammen meg ikke lenge til julen er her! i går bakte jeg faktisk pepperkaker! ikke for å skryte, men de ble megagode! myk i midten og sprø på utsiden! pepperkaker er et fast bakverk her i huset i julen. untatt i fjor, på grunn av at vi flyttet inn rett før jul i dette fantastiske fine huset vår på Øysletta i Nord-trøndelag (en halvtimes kjøring fra "rockebyen" Namsos) uansett, her kommer oppskriften på verdens beste pepper kaker enten du vil eller ikke!


ingredienser:
250 g sirup
1 egg
250 g sukker
1 1/2 dl fløte
250 g smør
1 ts kanel
1 ts pepper
1 ts nellik
1/2 ts ingefær
1 ss natron
600 g hvetemel

1. smelt smøret i en kjele, tilsett fløte, sukker, sirup og krydder og varm/kok det til sukkeret løser seg opp. ta det av platen og avkjøl det litt før du tilsetter et sammenpisket egg.
2. hell "sukkerbomben" altså da mener jeg massen du nylig kokte sammen i en kjøkkenmaskin og rør på laveste nivå til du har fått rørt inn alt melet og natronet. deigen skal være veldig klissete. dekk bake bollen med plastfolie og sett den enten i kjøleskapet eller ute på inngangspartiet til neste dag. da får du en perfekt pepperkakedeig som ikke setter seg fast hvis du bruker en voksduk. hvis du ikke har det, bør du bruke litt hvetemel når du kjevler ut. deretter stikker du ut deigen i forskjellige former og stek de på 180 grader til de er gyllen brune. legg de på rist og la de "tørke" hvis du er for ivrig med å legge de i kakeboksen vil de bli myke.
og slik blir resultatet for håpentligvis:




håper det smaker!


vennlig hilsen Olavs kulinariske verden!

36 kommentarer:

  1. Bra blogg, Olav!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    SvarSlett
  2. Imponerende blogg! Tror jammen jeg skal prøve meg på disse :D

    SvarSlett
  3. å herregud! nå fikk jeg litt at et sjokk (på en positiv måte)når jeg så dette ja! tusen hjertelig takk Magne! dette setter jeg virkelig STOR pris på!

    Julie: jeg anbefaler deg disse pepperkakene. de smaker helt nydelig til en kopp med krutsterk kaffe. det er en gammel oppskrift fra lofoten! tusen takk til deg å for kommentaren, setter stor pris på det å!

    SvarSlett
  4. *Lagret*
    - Så veldig fristende ut, og garantert bedre enn med ferdigdeig fra IKEA, som i fjor, hehe ;)

    SvarSlett
  5. Mmmmmm.... Dette er oppskriften jeg også har brukt på pepperkaker de siste 10 årene og de er som Olav skriver, knallgode!
    Ser fram til å bake pepperkaker litt nærmere jul og gleder oss til både smaker og lukter!

    SvarSlett
  6. Fabelaktig Olav. Stå på.

    SvarSlett
  7. Jeg prøver hele tiden å finne den ultime pepperkakedeigen som gjør de slik du beskriver:
    Sprø på utsiden, myk innvendig! (slik den perfekte mannen bør være? ;-)
    Så neste helg, frihelgen skal resepten din prøves!!!!

    SvarSlett
  8. Trur jammen meg at eg skal prøva, ser godt ut! <3

    SvarSlett
  9. Denne oppskriften må jeg sende hjem til mor på utprøvning :)

    SvarSlett
  10. Grattis med VG-innlegg! Flott blogg, har vært innom her en del før også!
    Disse så gode ut, så neste helg skal jeg bake med guttungen!
    TAKK!
    Cathrine fra
    Cathrines matblogg.

    SvarSlett
  11. Tusen takk for oppskriften! Har ventet paa en god en for aa lage til jul! :D

    SvarSlett
  12. Tusen takk for oppskrift :)
    Disse skal jeg prøve meg på
    i år ღ Ha en fortsatt fin
    uke, klem fra Mette

    SvarSlett
  13. Hei :)
    denne ska jammen eg og prøva! first thing in the morning ;)

    Linn

    SvarSlett
  14. herlig! skal bruke denne oppskriften til jul :D

    SvarSlett
  15. tusen hjertelig takk for så mange fine kommentarer! en ting jeg ser jeg glemte å skrive i oppskriften og det er at mens du baker ut pepperkakene må den deigen du ikke holder på med stå kjølig, ellers vil smøret og sirupen smelte igjen!

    SvarSlett
  16. Denne oppskriften skal jeg jammen prøve. Har linket til din side på min blogg

    SvarSlett
  17. tusen takk alle sammen for kjempefine tilbakemeldinger! dere må gjerne trykk følg øverst til høyre før dere drar her ifra igjen. det setter jeg KJEMPESTOR pris på! men som sagt tusen takk!

    SvarSlett
  18. Bruker du fersk ingefer og får man kjøpt knust nelik eller knuser du den selv? Hvor mange grader seker du de på og ca hvor lenge?

    SvarSlett
  19. Tusen takk for oppskriften! Har lenge lett etter en god oppskrift på pepperkaker, og denne virker super :)

    SvarSlett
  20. anonym: jeg bruker ikke fersk ingefær, men tørket og malt ingefær. ja man får kjøpt malt nellik i så og si alle dagligvarebutikker. men kanskje ikke på en sån "kvern" men i en slags papirpose. jeg steker de på 180 grader til de er passe brune. det kommer også an på tykkelsen på pepperkakene, så derfor skriver jeg ikke hvor lenge de skal stekes, for da slipper vi lukten a brente pepperkaker eller rå pepperkaker.

    silje: jeg syns dette er den beste oppskriften uten tvil! jeg har prøvd ut mange, men i de skulle det være vann i og ikke fløte. det er det som gjør deigen ekstra god smak og konsistens!

    tusen takk til begge to for komentarene! det setter jeg stor pris på!

    SvarSlett
  21. Tusen takk for oppskrift, fantastisk gode pepperkaker.
    To tomler opp:)

    Mvh Randi

    SvarSlett
  22. tusen takk for kommentaren randi :-D ja, nei disse pepperkakene er bare helt fantastisk gode. de er sprø på utsiden og myk på innsiden. setter stor pris på kommentaren.

    SvarSlett
  23. Bare det at oppskrifta er fra Lofoten gjør jo at disse må prøves. Har ennå ikke funnet den ultimate oppskriften, kanskje denne er den rette?

    Hilsen en halvt lofotværing bosatt i sør.

    SvarSlett
  24. tusen hjertelig takk for alle kommentarene!

    SvarSlett
  25. Jeg prøvde oppskriften idag. Kjempegode pepperkaker. :)

    SvarSlett
  26. nå ble jeg glad! kjempebra at pepperkakene dine ble gode! jeg laget dobbel porsjon her om dagen og gjett om det ble et helt fjell med deig. men, bare vent, de er nok borte før til neste år, kanskje.

    jeg tar gjerne i mot flere tilbakemeldinger i fra dere der ute som har prøvd ut oppskriften min. uansett om det ble velykket eller ikke!

    SvarSlett
  27. Hei.
    Jeg lagde dobbel porsjon, brukte melange uten melk og soyamelk i stedet for fløte. Hadde da en 3-4 ts salt i også. Har en 5-åring med melkeallergi:(
    Fantastisk enkel oppskrift, deigen ble perfekt og superdigg å jobbe med. Har laget pepperkaker i dag med de to minste. Kaken ble akkurat som du sa....verdens beste, har ikke smakt så gode pepperkaker noengang:) Blir nok dobbel posjon igjen når jeg skal lage med eldstejenta i morra, og når vi skal lage pepperkake-hekse-slott:)))
    Takk for super oppskrift.

    SvarSlett
  28. hei. så bra at det ble velykket! den er enkel og rask å lage, og ikke minst så smaker den helt vidunderlig! så dette må bare være verdens beste pepperkaker! og tusen takk for at du prøvde oppskriften og for kommentaren!

    SvarSlett
  29. Hei!
    Bruker du lys eller mørk sirup mon tro??

    SvarSlett
  30. hei. denne gangen brukte jeg lys sirup, men det går for al del an å bruke mørk. mørk sirup gir kanskje en litt mørkere pepperkake og litt kraftigere sirupssmak? er ikke helt sikker, men det er bare å prøve seg fram. begge to går i hvertfall an å bruke :-D

    SvarSlett
  31. Ja, då var deigen satt med mørk sirup, så får vi sjå resultatet i morra. =)

    SvarSlett
  32. det høres bra ut! du må gjerne gi tilbakemelding om hvordan resultatet ble!

    SvarSlett
  33. Tusen tak for flott inspirasjon! I år forsøkte vi oss på "dine" pepperkaker og de kan med rette kalles "verdens beste pepperkaker"!! Snadder gode og en veldig enkel oppskrift med SUPERT resultat:)) ♡Juleglede♡ :D Takknemlig hilsen fra Laila & familien

    SvarSlett
  34. Disse pepperkakene er virkelig verdens beste. Jeg har brukt denne oppskriften flere år på rad og er kjempefornøyd. Tusen takk for at du har delt denne med oss.

    SvarSlett