søndag 4. november 2012

Taco alà Hellstrøm!

hei! så dere på hellstrøm rydder opp i forrige uke, hvor hellstrøm viste fram sitt eget hjem? i så fall, så lagde han da taco på sin måte! jeg dro rett på google for å finne oppskriftene, for dette her må jo bare prøves ut etter at jeg har fått vite at alt det taco greierne vi kjøper på butikken er propp full av E-stoffer. og det tok meg kun to minutter å finne oppskriftene! han lagde en slags tacogryte for å fylle tortillaene med, ananas salsa, tomat salsa, guacomole og hjemmelagde tortilla lefser! nedenfor finner dere oppskriften på alt sammen! jeg kan love dere at det smakte så mye bedre enn old el paso og de greierne der! så give it a try!

Tacogryte:



1 kg karbonadedeig/kjøttdeig av storfe/elg
1 chorizo pølse
3 gul løk
1 gulrot
1 rød paprika
3 kinesiske hvitløk
2 ts spisskumin
1 ts cayennepepper
1 ts merian
2 laubærblad
2 stjerneanis/2 ts anisfrø
1 ss crushed chili
1 hel chili uten frø
4 ruter mørk kokesjokolade (kan sløyfes)
1 boks hele tomater uten skinn
1 klunk whisky med røyksmak (kan sløyfes)
50 g tomatpure

1. finkutt alle grønnsakene og pølsen, og fres det i en kasserolle sammen med alt krydderet og litt olje.
2. brun kjøttet godt i en stekepanne før du tilsetter det i grønnsaksblandingen!
3. kok opp finhakket chili, tomatpure, hermetiske tomater og litt olje. la det koke en stund før du kjører det til en pure med stavmikseren og tilsetter det i kjøtt og grønnsaksblandingen.
4. nå er det bare å sette lokk på gryten og la dette koke! desto lengre dette får koke desto bedre blir det!
5. før servering hiver du eventuellt oppi litt sjokolade og whisky! 

Ananassalsa:
1 moden ananas (du kan eventuelt bytte ut med mango, eller blande)
1 grønn paprika, brent og skinnet fjernet
1 vårløk
En neve frisk koriander
1 ss grønn piementosaus
1-2 lime
2dl Olivenolje
Salt og pepper
 Skjær ananas i små terninger. Ha det i en bolle og hakk paprikaen i samme størrelse, finhakk vårløken. Plukk korianderbladene fra stilkene og hakk korianderbladene sammen med vårløken.  Bland alt godt sammen og hell over olivenolje. Tilsett saften fra 1-2 lime og smak til med salt og pepper. Bland alt godt før du serverer.

Tomatsalsa:
1 fedd hvitløk
1 rødløk
1 ss rød piementosaus
6 fine tomater
En neve frisk koriander
Saften av 1 lime
1 ss sherry eddik
1dl olivenolje
Salt og pepper
Skrell hvitløken, hakk opp rødløk. Finhakk alt på en fjel. Skjær ut stilken på tomatene og skrell tomatene med en kniv eller en asparges skreller, og legg tomatene på fjølen og fortsett og hakke og blande alt sammen. Tilslutt tilsetter du korianderblader og stilker og hakker inn i blandingen. Skrap alt over i en bolle og tilsett saften fra en lime. Rør inn olivenolje og sherryeddik, smak til med salt og pepper.
Hjemmelaget guacamole:
2-3 modne avocado
2 hvitløkfedd
1 liten rød chili
½ rødløk
Saften av ½-1 lime+ revet skall av 1 lime
Del avocadoene, fjern steinene forsiktig og skrap ut innmaten. Mos avocado- kjøttet med en gaffel. Tilsett saften av 1 lime. Del chili og skrap bort frøene. Finhakk chili, rødløk og hvitløk og bland alt godt inn med den moste avocadoen.
Tips: legger du noen avocado steiner i guacamolen holder den på den friske grønne fargen.
Hjemmelaget tortilla lefser:

6,5 dl mel
2,5 dl lunket vann
2 ss smør eller olivenolje
3/4 ts salt
 
Smøret bør være romtemperert. Kna alt sammen til en smidig deig.
Del den i 12 boller. Dekk de til og la de hvile i ca. 15 minutter.
Bak de så ut med en kjevle til de er ca. 12 cm i diameter. Jo tynnere jo bedre, når du ser hånden igjennom er de perfekte.
Stek de på «tørr» teflonpanne på middels varme. Trykk de litt ned under stekingen for å unngå bobler. De skal være gylne og fine.
De er litt stive når de er nystekte, men blir bløtere etter en liten stund.


Vil du lage maistortillas, erstatter du melet med maismel
håper det smakte med taco uten E!
Vennlig hilsen Olav!


14 kommentarer:

  1. Det så veldig godt ut, og gratulerer med ukens blogg på Matbloggsentralen.. :-)

    Ett lite tips til lefsene er å se på Ebay og bestille seg en tortilla presse.. :-) Se også Youtube. Leter du litt så har du de tilsendt til Norge inkl frakt for godt under 200 kroner. Har selv en som er på vei, så har ikke testet det enda. MEN, det ser veldig greit ut å få de tynne med en slik.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det!

      skulle bare prøve å lage disse lefsene for å se hvordan de ble, så en tortilla presse tor jeg nok ikke jeg kommer til å investere i med det første, men tusen takk for tipset og ikke minst for kommentaren!

      Slett
  2. hvor finner en piemento sauser?

    SvarSlett
  3. Har faktisk ikke peiling på hva det er, så vi droppet bare det, men det smakte nydelig uten det også!

    SvarSlett
  4. Hei Olav. Jeg har søkt litt på piemento/pimentosauser, og funnet ut at coop obs skal ha det, men her jeg bor er coop obs en møkka butikk uten noen ting, så jeg fant ut at rød og grønn tabasco gjør nesten samme nytta.

    SvarSlett
  5. lagde tortillalefser i går :) aldri mere tortillas fra butikken :)

    SvarSlett
    Svar
    1. E det stor forskjell?? Kan man ha dem i folie i ovnen på 100grader så dem holder seg varme??

      Slett
  6. Og hva er så farlig med at de er "proppfulle" av E-stoffer? E-stoffer er en fellesbetegnelse på forskjellige tilsatte konsververingsmidler, se her: http://nhi.no/livsstil/hva-er-e-stoffer-35483.html

    SvarSlett
  7. Testet ut i dag, nydelig!

    SvarSlett
  8. Noen som har teste å frys lefsene?

    SvarSlett
  9. Jeg laget denne gryta på fredag, og den var bare nydelig :-) Laget lefser, salsa, guacamole og maisstuing til. Skal gjentas :-)

    SvarSlett
  10. Ikke bruk 1dl olje i tomatsalsaen, for det blir bare søl. Bruk mye mindre. Jeg har faktisk kuttet oljen helt.

    SvarSlett
  11. E det stor forskjell på hjemmelagde tortilla lefser??? Kan man ha dem i folie i ovnen på 100grader for og holde dem varme??

    SvarSlett