dette må være de beste svelene jeg noen ganger har laget og smakt! dette er en kjempe gammel oppskrift fra oldemoren min fra nordfjordeid! her har du oppskriften enten du vil eller ikke:
ingredienser:
3 egg
1 kopp sukker/2 dl sukker
3 ts natron
3 kopper hvetemel/6 dl hvetemel
3-4 kopper kefir/6-8 dl kefir
1. kakk ett og ett egg ned i bollen til kjøkkenmaskinen.
2. ha i farinen og pisk eggedosisen så luftig som det går an å få den!
3. mål opp mel og natron og bland det godt sammen i en beholder.
4. vend forsiktig inn vekselvis melblandingen og kefir i eggedosisen. bruk lav hastighet på maskinen din.
5. husk at røren skal være veldig tykk! hvis den er for tynn tilsetter du bare litt mer mel. stek svelene på en steketakke eller i en vanlig stekepanne uten smør eller olje! det trenger du nemmelig ikke!
server svelene med rømme og syltetøy, gul eller brun ost eller server den sånn som min oldemor gjorde det: pisk smør og sukker til "krem" og smør svelene med det! det er faktisk kjempegodt!
svelene passer utmerket til å fryses! da har du noe å kose deg med i helgene og kanskje til påske hvis de ikke blir spist opp før da!
håper det smaker!
vennlig hilsen Olavs kulinariske verden!
Dette høres kjempegodt ut og må prøves:-) Hilsen May
SvarSletthei May! de er kjempegode! jeg syns de smaker best med smør og en god skive med brunost! håper du syns jeg hadde forklart oppskriften tydelig nok!
SvarSlettsetter STOR pris på kommentaren! det viser at jeg blir sett!
så tusen takk!!!
Hei
SvarSlettHusk at til svelene brukte oldemor Hanna å servere rømme og nyrørt jordbærsyltetøy eller smør og sukker - rørt kvitt. VELDIG godt.Mange gode minner :)
Nordfjordeid er vel midt i "fergeland", og de mest kjente svelene fra nordvestlandet er de på fergene til MRF. Servert med smørkrem, som du beskriver. Fantastisk, jeg gleder meg til å prøve denne oppskriften! Kjempefin blogg du har Olav, jeg er stadig innom!
SvarSlettMvh Cathrine, fra Cathrines matblogg.
saa kult !!!
SvarSlettHar masse slekt derfra selv (i naerheten, blakset, hennebygda) og farmoren min hadde ogsaa den mest fantsastiske sveleoppskriften man kan tenke seg..
blir en del sveler paa den gaarden for aa si det saann :)
Det skal ikke være smør i oppskriften?Ser at det er det i andre oppskrifter +natron.Takknemlig fer svar.Flott blogg forresten.
SvarSlettMente selvfølgelig hjortetakksalt.
SvarSlettSveler er favoritt her i huset oxo. Kan svelerøre frysest? Tenkte å lage dobbel porsjon av min oppskrift i dag, det blir sa 40 sveler (2liter kefir). Var da jeg begynte å tenke på om det gikk an å ha røre i en sodd-bøtte og sette i fryseren...ellers er det gammeldags sosakjøtt på menyen i dag :)
SvarSletthei! det går helt fint an å fryse svelerøre. men jeg det ferdige resultatet vil nok ikke bli like bra som nylaget røre. tror røren mister en del av luften fra eggedosisen under frysing.
SvarSlettjeg vil heller anbefale deg å fryse ferdigstekte sveler. frys de 10 og 10 i brødposer så har du kaffebrød som tiner på et blunk!
sosekjøtt er kjempegodt! lagde det av elg en gang for en stund siden og det smakte vidunderlig. her ble det helstekt ytrefilet av okse i dag med soppsaus/stuing og ovnsstekte poteter!
ha en fortsatt fin kveld!
Disse var knall gode og oppskrift lagrer til neste gang. Aldri laget sveler selv før, men arvet steketakke så måtte prøves. Minstemann kalte de nydelig:)
SvarSlettSå bra at svelene falt i smak hos både store og små!
SvarSlettDisse var kjempegode!! :-) :-) Liker bloggen din kjempegodt:-)
SvarSlettDe ble knall bra :) juhuu
SvarSlettKjempe gode!! :) Må lage flere i dag hihi :)
SvarSlett