mandag 25. mars 2013

Olavs påskesnurrer!

Hei igjen! Nå er vi kommet til den perioden hvor alle sammen stapper stuen full av gule høner og kyllinger, malt eggeskall, gåsunger og egg med godterier i! dette kalles påske og er en koselig tid som nytes med familien på hytten, ute i solveggen, på tur eller inne framom peisen med en kopp varm kakao! jeg personlig skal holde meg i nærheten av hiet og skal ta korte turer ut i skog og mark med familien! da kan det være godt å ta med seg en pose med Olavs påskeknuter! det er kanelsnurrer med smak av appelsin og mandel! de er kjempegode og lettvinte å ta med seg på tur. bare pakk de i en matboks, så slipper du søl!

i fjor ble jo dette en kjempesuksess! oppskriften havnet til og med på lesernes vg! Nå som det er påske igjen er det på tide å bake de igjen! så nedenfor finner du hele oppskriften med bilder! OBS: ikke se på bildene i det hele tatt hvis du er på slankern! disse inneholder en del (MASSE) meierismør og det er ikke noe særlig, men man har faktisk lov til å kose seg en gang i blant, ikke sant!!!

Ingredienser:
1 kg hvetemel
120 g farin
1 ts salt
2 ts malt kardemomme
50 gr fersk gjær/1 pakke tørrgjær
5 dl melk
1 egg (kan sløyfes hvis egg allergi)
150 g rom temperert smør (ikke margarin)

1. mål opp alle ingrediensene på forhånd! det vil gjøre det mye lettere for deg!
2. bland alt det tørre godt sammen i en kjøkkenmaskin.
3. tilsett lunken melk og egg i den tørre blandingen, og elt det i 10 min. 
4. nå tilsetter du rom temperert smør i terninger og elter deigen i nye 10 minutter! pass på å elte nok sånn at smør bitene blander seg godt inn i deigen din! 

Nå kommer det kjedeligste, men den nyttige delen, hevetiden! den er kjedelig på grunn av alt ventingen, men den er nyttig på to måter! for det første så gjør den gjærbaksten din høy, luftig og vellykket og ikke minst så gir den deg tid til å rydde opp alt "rotet" etter oppmåling av ingredienser og belegget med mel som av en eller annen grunn har havnet på kjøkkenbenken og ikke minst all oppvasken som skriker etter deg!

Når deigen din har hevet seg til dobbel størrelse, hvelver du den ut på benkeplaten din og begynner å gi den en skikkelig omgang med juling! desto mer juling deigen din får desto finere påskesnurrer får du! Når jeg tenker over det, så er det jo egentlig ganske så rart! vi mennesker blir helt ødelagte og "ubrukelige" desto mer juling vi får! men gjærbaksten blir finere, luftigere og får glatt "hud" av det. vi mennesker får kanskje både blåmerker og sår etter en omgang med juling! hahaha! nok tenking og humor for i dag!!

Når du har banket opp deigen din til den er glatt og fin å se på, tar du å legger den litt til side mens du lager herligheten du skal smøre påskesnurrene med!

Fyllet:
Meierismør (ca. 200 g)
skallet av 1 appelsin (ikke det hvite)

sukker
kanel
finhakket mandel (ca. 3 never)

1. rør smør og appelsinskall hvitt og luftig.
2. finhakk mandlene og finn fram sukker og kanel.

Nå kan du begynne med deigen igjen! kjevle den ut til en stor firkant og klin på smørblandingen. bre den godt utover og helt ut i kantene! så strør du over mandler og rikelig med sukker og kanel. 

brett halve "leiven" over den andre halvdelen sånn at begge lagene med fyll ligger klint sammen! dra et par drag over med kjevla sånn at fyllet fester seg til deigen. kutt deigen i tommel tykke strimler også ruller du de sammen som en kanelsnurr og slutter av med at du bretter enden under.

Nå er det viktig at du etterhever de under et klede i minimum 30 min. gjerne enda lengre!
før du setter de inn i en forvarmet ovn på 200 grader pensler du de med sammenvispet egg. stek de til de er gylne og fine å se på. det tar fra 10-15 minutter!

avkjøl de litt på en rist før du setter gebisset i det. hvis du deler det med en gang det har kommet ut av ovnen vil baksten mest sannsynlig bli rå inni. kokeprosessen fortsetter jo helt til de er blitt kalde.

håper det smakte og håper du får en knallfin påske med fint vær og mye hygge med familie og venner!

GOD PÅSKE

Vennlig hilsen Olav!

1 kommentar: