fredag 15. mars 2013

Gulrotkake àla me and my self

hallo kjære leser og tusen takk for at du i det hele tatt gidder å lese akkurat dette innlegget blant flere millioner andre blogginnlegg du heller kunne ha valgt i stedet for akkurat dette innlegget! Det setter jeg veldig STOR pris på. i dag har jeg tenkt å skrive om den kjente klassikeren gulrotkake! det finnes sikkert hundrevis av oppskrifter på denne klassikeren, men jeg har valgt ut to oppskrifter og blandet de to til min egen gulrotkake som jeg syns er den beste i verden! Denne kaken er veldig saftig og holder seg lenge. den blir best hvis den får stått ett døgn litt kjølig før den skal spises. da blir kaken enda mer saftigere og smakene får "sette" seg litt! 

Historien bak gulrotkake:
Gulroten er en grønnsak som man regner med opprinnelig kom fra området rundt Afghanistan. Den kom til Europa på 1100-tallet og spredte seg via Spania til resten av Europa i løpet av 400 år..
Gulroten var kjent for sin søte smak og ble derfor mye brukt i puddinger og desserter i middelalderen. fordi  sukker var dyrt og vanskelig å få tak i. gulroten ble derfor en viktig ingrediens.
Den første publiserte oppskriften i USA kom ikke før i 1929 i Wichita, Kansas. Men, under den andre verdenskrig fikk gulrotkaken en stor oppblomstring i England. Krigsherjede England hadde lite søtningsrasjoner, og dette ga gulrotkaken en ny start.
Kaken ble også re-introdusert som en sunn kake, noe som har gjort at den har holdt populariteten også etter krigen. Hvorvidt kaken faktisk er sunn, kommer an på hvilke ingredienser man velger å bruke. vell, nok historie for i dag! jeg regner med du sitter og sikler etter oppskriften nå sånn at du får løpt ned på butikken for å handle inn det du mangler av ingredienser. her har du oppskriften:

Ingredienser:
4 egg (Medium eller large)
350 g farin
2,5 dl rapsolje (nøytral olje)
325 g hvetemel
1 ts revet muskatnødt
2 ts malt kanel
1/2 ss bakepulver
1/2 ss natron
2 ts vaniljesukker
300-400 g revet gulrot (50/50 grovt og fint)
100 gr mørk kokesjokolade/hvit sjokolade
eventuelt hakkede valnøtter hvis du liker det

1. pisk egg, sukker og olje til den er blitt lysegult.
2. mens mikseren går måler du opp alle de andre ingrediensene, samt rive gulrøttene og hakke sjokoladen.
3. sikt alt det tørre i eggedosisen og bland det godt inn.
4. tilsett revet gulrot og sjokolade og vend det godt inn i røren. bland det godt sånn at hver eneste kakebit har sjokolade og gulrot i seg.
5. hell røren i en langpanneform på ca. 20x30 cm som du har smurt på forhånd med enten formfett og mel eller med bakepapir og formfett!
stek kaken på 180 grader i ca. 40-50 min. (sjekk med en kakepinne. min kake var ferdig etter 40 min)
når du tror kaken er ferdig stekt steker du den i 5 min til for å være sikker på at den ikke er rå. hvis den er rå vil kaken synke på midten og du er nødt til å kaste hele kaken og starte på nytt igjen, og det vil jo være dumt og ikke minst så vil det gå utover økonomien ;-p

Kremostfrosting:
200 g romtemperert smør (IKKE MARGARIN)
500 g siktet melis
400 g philadelphia creamcheese (eller annen nøytral kremost)
2 ts vaniljesukker/essens/frøene fra 1 vaniljestang
1. pisk først smør og melis til det er hvitt og fluffy! 
2. så tilsetter du osten og vanilje og rører det på høy hastighet til det øker i volum og er hvitt og luftig. nå er det viktig at du smaker på frostingen for å kjenne om den er for søt. syns du den er for søt kan du tilsette litt sitronsaft eller skallet fra sitronen. det gir en mye friskere krem som ikke blir så mektig!

Håper det smakte med nystekt gulrotkake àla me and my self!
Vennlig hilsen Olav!

4 kommentarer:

 1. Et lite tips for å unngå en tung og kladdete gulrotkake er å klemme ut saften fra de revne gulrøttene. Bare prøv det neste gang. :)
  Flott med historien bak kaken!

  SvarSlett
 2. Men blir ikke kaken fort tørr hvis man klemmer ut all saften? jeg gjorde ikke det og kaken ble kjempesaftig, men ikke kladdete. men tusen takk for tipset!

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 3. Olav må bare si at dine oppskrifter er helt fantastiske !
  Du er min favoritt av alle bloggere må jeg bare si!!!
  Mvh
  Romina :)

  SvarSlett