tirsdag 19. februar 2013

Tradisjonelle fiskekaker alà bestemor!


Hallo, hallo kjære leser! Nå er jeg her igjen med dette maset mitt! men denne gangen kan jeg love deg at det er noe godt i hvert fall! Denne gangen er det tradisjonelle fiskekaker jeg har lagd! hva er vell bedre enn nystekte fiskekaker av fersk fisk servert med brånet smør, kokt mandelpotet, raspet gulrot og stekt løk? Det eneste som er litt dumt er at fersk fisk er så dyr nå for tiden! jeg kjøpte hyse denne gangen og det var 95 kroner kiloen! Av 1 kilo fisk fikk jeg 25 fiskekaker med mye fisk og ikke minst null E-stoffer! Dette er en kjempegammel og godt bevart oppskrift som garanterer deg glatte og smaksrike fiskekaker hvis du følger oppskriften til punkt og prikke! når man lager fiskemat går det ikke an å ta en slump av det og en slump av det. bruk mål og mål opp alle ingrediensene før du starter er ett veldig godt triks!

Ingredienser:
500 g fersk hysefilet
2 ts salt
1 ts muskat
1 ts hvit/svart pepper
1 gul løk (finkuttet)
2 ss potetmel
1 egg
2,5 dl vikingmelk/melk
2 ss smeltet smør (avkjølt)

1. Fjern eventuelle bein fra fileten med en pinsett eller skjær vekk midtstykket hvor beinene er. deretter kutt fisken i passe store terninger, ha fisken over i en foodprocessor sammens med salt og løk. kjør dette på høy hastighet til du har "kvernet" all fisken og du har en "seig" masse. ha deretter i muskat, pepper og potetmel og kjør dette til det er godt blandet. nå skal du begynne å spe farsen. først har du i egget, så de 2 ss med smeltet smør og til slutt spe en tynn ståle med melken i foodprocessoren mens den går.

det du må passe på når du lager fiskemat er å holde alle ingrediensene så kalde som mulig før bruk. sett gjerne bollen til foodprocessoren i kjøleskapet en times tid før du skal starte også. fordi hvis farsen blir varm vil den bli "kort" som min bestemor kaller det. det betyr at farsen sprekker og blir kornete. da vil du få kornete og mest sannsynlig tørre fiskekaker, og det vil du vell ikke ha! så husk KALDE ingredienser for at dine fiske kaker ikke skal bli kort, men lang ;-p

2. Mens du rydder vekk alt "rotet" setter du farsen i kjøleskapet og tar den ikke ut igjen før du har rengjort alt og varmet opp en stekepanne med masse smør i! sett platen på lav varme til du har fylt opp pannen med fiskekaker. da setter du opp tempen litt. for å forme fiskekakene dypper du en spiseskje og den ene hånden din i kaldt vann, tar opp en passelig stor "klump" med farse og form den til en rund ball ved hjelp av hånden din og skjeen! trykk kakene litt flate når du slipper de i pannen.

for å få litt variasjon kan du eksperimentere litt hvis du ønsker det! du kan bruke annet krydder, annen fisk som laks, torsk eller sei, og for å få fiskekakene litt mer dekorativ inni kan du røre inn finhakket gressløk rett før steking. Hvitløk er også faktisk veldig godt i fiskekaker hvis du liker det! men jeg tror jeg sier som min bestemor: "De gode gamle e no best, uansett"

Håper dette var inspirerende og at du fikk lyst til å lage fiske mat!

Vennlig hilsen Olav!

3 kommentarer:

  1. Prøvde å lage disse idag, men klarte ikke å holde blandingen kald nok, og de ble - slik du advarte om - dessverre temmelig kornete i konsistensen. Smaken var god i alle fall.

    SvarSlett
  2. Denne hørtes spennende ut. :-)

    SvarSlett
  3. Lyder forlokkenede, men forstår ikke kommentaren "null E-stoffer" - det lyder utrolig betenkelig!

    SvarSlett